-,,Ce înseamnă cartea pentru tine?”

Redacţia noastră a întreprins o incursiune printre cei mai mici şcolari, pentru a le ieşi în întâmpinare în ceea ce priveşte preferinţele de lectură. Rezultatele au fost, pe cât de neaşteptate, pe atât de plăcute. Elevii preferă printre modalităţile de recreare, lectura unei cărţi bune, care-i instruieşte şi le descoperă o lume fascinantă. Iată ce au răspuns micuţii claselor a III-a dintr-o şcoală gălăţeană, la întrebarea: CE ÎNSEAMNĂ CARTEA PENTRU TINE?

ANDREI: Pentru mine, miraculoasa carte reprezintă un templu neterminat. E mereu învăluită în ceva secret pentru că este comoara din suflet. Pe măsură ce înaintez cu cititul cărţii, şi-mi place atitudinea unui personaj, parcă o greutate apasă cu bunătate pe suflet. Şi în timp ce nu te doare, acolo e o mirare!…

MIRUNA: Cartea este o fântână cu „apă” limpede şi bună, apa cunoaşterii, cea care potoleşte setea de cunoaştere, de idei, de nou, de frumos.

ANDREEA: Cartea pentru mine este o rază de lumină, ce-mi călăuzeşte paşii spre universul cunoaşterii. Desluşindu-i tainele reuşesc să parcurg mai uşor această lume minunată a cifrelor şi a literelor. Ea îmi este cel mai bun prieten care mă sfătuieşte şi-mi arată calea spre adevăr.

CLAUDIA: Cartea este un vis scris cu aripile gândului. Cititorul devine astfel un înaripat ce se înalţă încet spre bolta slovelor.

ELENA: Lumina şi puterea minţii. Un prieten care nu te trădează niciodată. Un prieten care se învaţă să pronunţi corect în limba română. Un prieten care te învaţă să alegi binele de rău.

IRINA: Cartea este prietena mea dragă. De câte ori mă plictisesc, iau cartea cu poveşti şi deodată sunt zâna cea bună. Cu ajutorul unei cărţi poţi ajunge imediat în toate colţurile lumii. Prietena mea, cartea, mă învaţă cum e mai bine să mă comport, să devin un om harnic, cinstit şi respectuos. Nici un joc din lume nu se compară cu citirea unei cărţi.

IOANA: Cartea este o cupă plină cu nectar, din care gustând în fiecare zi, aflăm toate lucrurile minunate din lume.

DANIELA: Fără carte un om nu poate exista. Cartea pentru mine este lucrul cel mai sfânt, ea mă învaţă să fiu bună, cinstită şi deşteaptă.

ALINA: Pentru mine cartea este sursa de îmbogăţire spirituală care mă ajută, îmi dă bucuria, plăcerea şi necesitatea lecturii. Ne ajută să comunicăm cu ceilalţi. Într-un cuvânt, cartea ne ajută la formarea noastră ca oameni.

ADINA: Pentru mine cartea înseamnă lumină, deoarece îmi deschide ferestre spre noi orizonturi ale cunoaşterii.

………………………………………………………………………………………………………………..

n.r. Am ales aici, doar câteva dintre zecile de răspunsuri. Şi tu poţi să te gândeşti şi să dai un răspuns la această întrebare, la rubrica CARTEA – MĂRGĂRITARUL DIN SUFLET. Răspunsul va fi publicat aici şi-l vor citi mulţi copii.

Succes!


%d blogeri au apreciat asta: