-CĂRTICICA ROMÂNEASCĂ DE COPII – O MOŞTENIRE SPIRITUALĂ DE LA CĂRTURARUL ARTUR SILVESTRI

Ca un adevărat părinte iubitor de copii, Domnul Prof. Dr. Artur Silvestri, acest cărturar de excepţie al culturii româneşti şi universale,  pe lângă cărţile de excepţie pe care le-a  scris de-a lungul întregii sale vieţi, care cuprind o arie foarte largă de subiecte, de la istoria neamului, civilizaţie,  filozofie, morală, economie, literatură, artă, a avut o generoasă idee, aceea de a oferi celor mici, reviste şi cărţi pentru lectură, o veritabilă bibliotecă şcolară pe internet şi, în cadrul editurilor pe care le susţinea, s-a îngrijit mult ca în programul de editare să fie un loc însemnat şi pentru acest segment de cititori, poate cel mai fidel şi mai atras de lectură.

Acest proiect s-a concretizat, prin grija sa, de către Asociaţia Română pentru Patrimoniu şi constă în editarea pe Internet, a publicaţiei: CĂRTICICA ROMÂNEASCĂ DE COPII.

De ce s-a preocupat de acest segment de beneficiari, este lesne de închipuit.

Pentru că acest Om generos şi foarte deschis sufleteşte, ca un adevărat GRĂDINAR DĂRUIT PENTRU FLORICELELE SALE, s-a gândit la urmaşii care se ridică, lăsându-le în patrimoniul sufletesc, cărţi valoroase, pentru a le îmbogăţi spiritele şi a le dezvolta capacitatea de gândire,  vocabularul, imaginaţia,  şi a-i antrena pentru lectură şi pentru jocurile neasemuite iscate din amestecul potrivit cu măiestrie, al cuvintelor.

Astfel, a lăsat moştenire, în tezaurul Limbii şi Literaturii Române, culegeri şi antologii, volume de autori, cuprinzând gândurile, activitatea, scrierile, biografiile unor oameni de cultură, cărţi intitulate: „Modelul Omului Mare”; „Cuvinte pentru urmaşi” (vol. I şi II); Mărturisirea de credinţă literară”(vol.I şi II) şi multe alte volume şi culegeri de proză şi versuri, de eseuri, şi pagini de critică literară, atât pe internet, cât şi pe suport de hârtie.

Pentru voi, dragi copii, Domnul Profesor a înfiinţat publicaţia on-line CĂRTICICA ROMÂNEASCĂ DE COPII şi a  sprijinit tipărirea şi apariţia  unui număr de cărţi pentru cei mici, cum ar fi, minunata poveste pentru toţi copiii; „Vulpea academiciană”, scrisă de autoarea  Mariana Brăescu-Silvestri.

În CĂRTITICA ROMÂNEASCĂ DE COPII, veţi găsi de citit, conspectat,  consultat, analizat şi povestit şi interpretat,   lucruri foarte interesante. Iată motivele pentru care trebuie să citiţi această Cărticică:

Aici întâlnim Poveşti cu îngeri, Povestea din cuvânt, călătorim prin Bazarul cu poveşti, apoi, găsim Datini din Ardeal, aflăm Povestea Prinţului Cenuşiu, ne mângâie duios Mâna mamei.

Dar, nu numai atât. Există  Poveşti cu tâlc din zilele noastre şi Poveşti de odinioară, cum e cea despre Ursarii şi despre Ţurca, jocuri uitate, de acum o jumătate de veac.

Pentru Ora de Botanică,  Ora de Zoologie, aflăm multe poveşti cu plante, cu flori, cu vieţuitoare. La Ora de Istorie, Ora de Geografie, Ora de Anatomie, găsim lecţii atractive în versuri. De asemenea, lecturi cerute la şcoală şi lecturi suplimentare, toate grupate în Biblioteca Liliput.

Pentru Ora de Religie aflăm multe din Tainele micului creştin, multe Scenete biblice versificate, cum sunt: Povestea fiului pribeag, Iov cel răbdător, despre Sfinte icoane, rugăciuni folositoare pentru suflet şi mai aflăm care este Adevărata bogăţie.

La fereastra unui palat, ne aşteaptă cu un suspin Alena, prinţesa tristeţilor albe. Facem cunoştinţă, de asemenea cu  multe Personaje preferate din desene animate, cu  Poveştile Bunicului. Găsim şi  o Carte cu poveşti amestecate, îl întâlnim pe Vasilică al lelei Zamfira, un băiat sărac, isteţ şi simţitor, apoi găsim Un căluţ fugit de acasă.

Călătorim curioşi prin Insula tăcerii, prin Crângul cu pitici şi bunici.

Există apoi şi o Carte cu eroi ca voi, o Carte Caleidoscop; aflăm multe Ciudăţenii în natură, ne jucăm De-a ascunselea cu luna,  De-a v-aţi vaţelea…

Câte snoave, De-ale  lui Moş Scornici, câte Poveşti trăsnite şi nemaipomenite găsim, dacă ne potrivim şi tragem un Raid printre poveşti!

Apoi mergem În patria cuvântului şi găsim  Doine din Ardeal, Cântece din dor de plai român, aflăm Portrete de eroi, aflăm cum Ursul s-a îndrăgostit de lună, găsim membrii Familiei Ronţăilă şi multe Curcubeie de vânzare.

Apoi păşim în Lumea legendelor uitate şi a Legendelor despre zei.

Tot aici se află şi bucheţele de Flori de suflet românesc, alături de Poezii din Irlanda.

Facem un popas în Grădina umblătoare şi zburătoare şi-l aflăm pe Iepuraşul între palmele bunicii. Apoi pe Purceluşul năzdrăvan precum şi pe Ciorăpel şi Ciorăpici.

Voi nu puteţi să vă închipuiţi, dragii mei, dar, Poeţii – care sunt copiii naturii, au fost şi ei copii ca şi voi şi-şi amintesc cu nostalgie de năzdrăvăniile lor.

În Cutiuţa fermecată, poştaşul ne aduce Scrisorica de Joi şi ne răspunde la mesaje şi pe Mess ori pe SMS.

Apoi, aflăm Fabule pentru ştrengari, Poveşti ritmate cum este Fetiţa de sub felinar – o poveste foarte emoţionantă despre o fetiţă şi căţelul ei care se prăpădesc de frig în zăpadă.

Biblioteca Liliput are o mulţime de cărţi de Proverbe, de Cimilituri, de Fabule, Poezii, Rapsodii, Doine şi Balade, Istorioare şi povestiri.

Caravana cu poveşti poposeşte aici şi primim o Invitaţie rostită cu graţie, de a sui în ea şi a asculta poveşti fermecate.

În sfârşit, aflăm o comoară, care este Cartea Cărţilor.

Suntem invitaţi la  două Concursuri cu premii, aflăm Curiozităţi din lumea animalelor, povestea unui căţel care s-a împrietenit cu patru pisicuţe şi cum s-a legat între ei o Frăţie neaşteptată.

Un scriitor te îndeamnă: Te roagă, copile, altcineva te învaţă Cum să-ţi cumperi nemurirea.

Aflăm isprăvile nemaipomenite ale Pistruiaţilor din Oraşul  Azuro şi despre faptul că Primăvara face pozne. Primim Daruri din Patria Îngerilor, intrăm în Dialog cu natura, în Poveşti cu greieri, furnici, licurici şi pitici.

Nici Poveştile mătuşicii nu sunt de lepădat.

Avem şi Ghicitori şi Icoane din copilărie şi, mai presus de toate, Un miracol numit Fasolică – o poveste în  unsprezece episoade care se derulează încă.

Ne jucăm De-a verbele şi de-a proverbele, Jocul de-a Poezia, Jocul de-a joacătelea, Jocuri de cuvinte şi alte jocuri inventate şi  mai ales, neinventate.

Aflăm despre Punctul năzdrăvan şi călătorim, pe aripile fanteziei până la Palatul Lunii, apoi, ne întoarcem acasă şi aflăm Poveşti din spuza vetrei şi despre Supărarea albinelor, dar şi despre Grădina care s-a suit la cer.

În alt loc, aflăm Cum se joacă un bunic, apoi,  jucăm Jocul de-a vremea la Palatul de viaţă veşnică.

Minunate sunt  şi Poveştile Pădurii, cum e cea despre Pâraiele îndrăgostite. Nici Poveştile vântului nu sunt de pus deoparte. Primim în dar Sania cu poezii, apoi învăţăm Totul despre poluare.

În încheiere, vom afla despre Tradiţii româneşti şi despre  Magia colindei şi multe Vorbe înţelepte de la oameni buni.

De asemenea, vom găsi în carte, multe evocări şi portrete ale mamei, ale bunicuţilor şi ale altor oameni de seamă, cum este Poetul Grigore Vieru – Părintele Abecedarului şi autorul cărţii atât de îndrăgite pentru preşcolari, Albinuţa, precum şi a cărţii Ce frumoasă-i limba noastră.

Nu trebuie să-i uităm nici pe desenatorii cărţilor de copii, aşa cum a fost  minunata ilustratoare Angela Cioltan-Zainea.

Dragii mei,

De bună seamă, toate acestea n-ar fi existat, dacă un  OM MINUNAT, numit ARTUR SILVESTRI, nu s-ar fi gândit la voi cu dragoste, cu înţelegere, cu bunătate şi  n-ar fi închipuit această CĂRTICICĂ ROMÂNEASCĂ DE COPII.

Şi voi puteţi fi eroii  sau chiar creatorii acestor basme şi poezii, dacă vă puneţi mintea să găsiţi cuvintele cele mai potrivite.

Dragi prichinduţe şi prichindei,

Gândurile şi sentimentele marelui Om al culturii româneşti şi universale, domnul profesor Artur Silvestri, de vie şi pioasă amintire, au prins viaţă şi au dat roade. Ele sunt continuate de echipa de oameni inimoşi pe care Maestrul Artur Silvestri a format-o cu dragoste prevenitoare şi înţelegere, de-a lungul anilor, ca un adevărat duhovnic şi părinte al tuturor.

Echipa de realizatori  şi colaboratori ai revistelor pe internet, după îndemnul profesorului Artur Silvestri,  se îngrijeşte ca să vă aducă  dinaintea ochişorilor voştri curioşi, cele mai frumoase creaţii, atât ale scriitorilor contemporani, cât şi a celor care au intrat în manualele şcolare, în cele auxiliare, în culegeri şi antologii pentru toate vârstele şi preferinţele, cu alte cuvinte, care şi-au croit drumul spre nemurire.

Şi pentru ca totul să fie cât mai atractiv, vă îngăduie şi vouă să colaboraţi la această revistă minunată, CĂRTICICA ROMÂNEASCĂ DE COPII,  la adresa www.carticica-romaneasca-de-copii.com, cu creaţiile voastre, cu idei, cu proiecte, cu scrisori, să participaţi la concursuri de ghicitori, de proverbe, de poezii, de ilustrat poveşti, de scris poveşti şi de jocuri interactive şi foarte atractive, astfel ca toţi cei care se găsesc în această Cărticică, ori o vizitează, să se cunoască, să comunice între ei, formând Marea Familie Spirituală Românească şi Universală,  acea Românie Tainică, pe care Domnul Profesor Artur Silvestri a gândit-o, a format-o şi a adus-o la acest nivel înalt , la care este azi.

Revista cunoaşte un numeros public cititor, se bucură de aproximativ 500 de vizitări pe zi şi este răspândită în întreaga lume. Ecourile ei vin la redacţie permanent şi a devenit, prin înalta sa ţinută, un forum viu de discuţii şi de creaţie pentru toate vârstele.

Cu toate acestea, ca orice lucru înfăptuit de minte şi mână de om, Cărticica românească de copii –  este încă susceptibilă de îmbunătăţiri, pe care, cu timpul, le vom aduce, cu ajutorul vostru, dragii noştri cititori.

De aceea, e de datoria noastră, să-i închinăm un gând luminos Domnului Profesor Artur Silvestri, care acum ne veghează de pe steaua sa şi să facem în aşa fel ca să nu coborâm ştacheta, şi s-o menţinem, cel puţin la acelaşi nivel de profesionalism.

Îi mulţumim pentru grija arătată celor mici şi pentru darul neasemuit care se numeşte CĂRTICICA ROMÂNEASCĂ DE COPII şi vă aşteptăm, în paginile ei, ca să vă exprimaţi părerea despre cum o vedeţi voi şi cât de utilă vă este la şcoală şi în momentele de recreare.

Până atunci, echipa redacţională vă îmbrăţişează cu multă afecţiune şi vă pregăteşte noi surprize în paginile CĂRTICELEI.

REDACŢIA


%d blogeri au apreciat: