►Aurel Anghel:,,Albinele din crâng”

Bunicul a rămas singur pentru trei luni de zile. Bunica a plecat în China la Cristina, fiica ei şi la Ioana, o nepoţică pe care au crescut-o 3 ani si jumatate. Trebuia să o însoţească în prima ei zi de şcoală la Shanghai.

Nu e prea bucuros bunicul , unul cate unul, cei dragi au plecat aşa departe.

Voi, dragii mei copii, să nu credeţi bunicul e chiar singur. Are aici încă o nepoţică, pe Diana, pe Alexandra, fetiţa unor prieteni, la care merge destul de des, şi mai ales, are aproape Crângul, cu minunatele lui poteci pe care se plimbă în fiecare zi. Acum, în apropierea Sfintelor Sărbători ale Învierii, după ploile din săptămâna trecută Crângul s-a îmbrăcat şi el de sărbătoare şi a strigat catalogul tuturor copacilor, florilor şi gâzelor care au răspunsprezent”.

Bunicul vă invită pe toţivedeţi ce minunăţii se pot întţlni într-o plimbare de o oră. Astăzi au pornit în drumeţie Alexandra, mama ei Lucreţia şi bunicul. Au ales o potecă mai puţin cunoscută, pornind de lângă unitatea de paraşutişti. După câţiva paşi au întâlnit câteva remorci pline cu stupi de albine.

Bunicul ştie bine obiceiurile acestor fiinţe minunate şi le-a spus fetelor:

Aveţi grijă, nu vă temeţi de ele, nu vă fac nimic. Dacătemeţi le transmiteţi un mesaj negativ, iar ele vin să vă controleze, ce-i cu voi, de unde sunteti, de ce vă e frică, «ori vreţi să ne faceţi vreun rău».

Albinele au un sprit de observaţie şi de detectare a celor ce se tem, mai perfecţionat decât au vameşii. Au trecut cu toţii de albine, s-au veselit, au cules iarbă pentru coşul cu ouăle roşii, mărgăritar, albăstrele de pădure, flori albe de ceapa ciorii, câteva din fiecare. Pentru Sandra care a fost cea mai atentă din grup, pădurea i-a scos în cale şi câţiva bureţi de primăvara, crescuţi special pentru ea, să se bucure şi să primească premiul pentru cel mai atent drumeţ al plimbării.

Gata, am mers destul de departe, a rostit bunicul. Acum o să mergem înapoi şi iată cum; cu vârful unui cuţitaş, bunicul a desenat în cărare planul întregii drumeţii. Erau chiar la jumatate. Ca să scurteze din drum au părăsit pentru câteva clipe cărarea principală şi au luat-o printre copacii încărcaţi cu ramuri proaspete. Un miros special, de viaţă trezită din hibernare umplea piepturile drumeţilor. O linişte, cum numai pădurea ştie să ne dăruiască, ne-a făcut pentru o clipă să ne pierdem graiul. Se auzea doar zgomotul paşilor, întrerupţi de câte o creangă ruptă, un foşnet de frunze acoperite de verdeaţa primăverii ne îmbia la tăcere şi visare. Uitasm de noi. Uitase şi bunicul rolul de conducător al grupului şi se lăsa în voia pădurii.

Gata, rosti bunicul. Acum suntem chiar în cărarea ce ne va duce în punctul de plecare. În 5-6 minute drumeţii se aflau din nou lângă remorcile cu stupi. Bunicul nu mai spuse nimic de rostul albinelor. Când au iesit din nou în cărarea principală se auzi un ţipăt ascuţit:

-Au, ne atacă albinele, strigă Lucreţia.

-Au, strigă şi Alexandra.

-Nu va temeţi, mergeţi fără frică, le îndemnă bunicul.

-Au, au, ţipă Sandra, rămasă câţiva paşi în urmă, m-au ciupit de obraz.

-Şi pe mine m-a ciupit de obraz.

Lucreţia flutura mâinile în toate direcţiile, apoi se scotocea prin păr.

S-au ascuns în păr, ce ne facem?

-Au! a strigat iar Sandra. M-au ciupit şi de gât, în spate, sub ureche.

Bunicul rămase calm. Ştia atacul albinelor încetase şi se ocupa acum de cele două fete. Sandra era foarte necăjită, începuplângă. Bunicul se necăji, dar încerca să le liniştească. Grăbiră pasul, ajunseră la maşină şi în cinci minute erau deja acasă.

Mirel, tatăl Sandrei, medic de familie, le întâmpină calm şi cu bucurie. Le încurajă, spunând veninul de albine e unul din cele mai bine medicamente. Bunicul râse şi el şi le arătă cât de bine poate mişca mâna dupa ce a folosit unguentul Apireven facut din venin de albine. Bunicul învârtea mâna de ziceai vreazboare. Lucreţia izbucni în râs, avea şi de ce, iar Sandra recunoscu faptul la întoarcere i-a fost frică de albine şi ne asigură de acum, albinele din Crâng n-au să ne mai înţepe, au deja toate datele noastre de identificare şi recunoaştere. Până data viitoare, fetele vor avea şi buletine de identitate pentru mers în Crâng. Albinele le luaseră toate datele de identificare. Data viitoare vor avea liberă trecere şi la dus şi la întors.

14 decembrie 2008

AUREL ANGHEL


%d blogeri au apreciat: