-Scriitorii se confesează-Ioana Stuparu:,,Cine sunt eu”

Numele de botez: IOANA.

Numele de dinaintea căsătoriei: IOANA LEU.

Am venit pe lume neinvitată. M-a trimis Dumnezeu pe data de 2 octombrie 1942, la părinţii de omenie cu numele: Florica şi Ştefan Leu.

Locul: comuna Mârşani, judeţul Dolj mi l-am ales singură, fiindcă prea mi-a fost drag!

Copilăria mi-a fost ocrotită de dragostea părintească, mai ales de dragostea mamei şi a bunicului meu (bâtu) Mitru Leu, un om de toată isprava, cu respect faţă de semeni, dar şi respectat la rândul lui. Sunt cea de a treia fiică dintre cele patru fete ale Floricăi şi ale lui Ştefan, cel care a trăit cu nemulţumire în suflet, fiindcă nu a avut măcar un băiat, ca să-i poarte numele mai departe.

Cursurile primare le-am absolvit în comuna natală Mârşani, la Şcoala nr. 2, iar cele gimnaziale la Şcoala nr. 1. Am absolvit cursurile Şcolii Tehnice Agricole şi Liceul Teoretic «N. Bălcescu» din Craiova.

Numele de STUPARU l-am dobândit în urma căsătoriei cu Nicolae Stuparu originar din Turnu-Măgurele, căsătorie din care a rezultat fiinţa dragă SIMONA.

Cultul pentru familie şi dragostea pătimaşă faţă de locurile natale, m-au îndemnat adesea să le aşez în veşnicie, şi am găsit de cuviinţă că scriind despre ele ar fi cel mai bine.

Astfel am scris romanul-trilogie intitulat “OAMENI DE NISIP”, Editura Amurg sentimental, 2006, pe care l-am lansat la Muzeul Literaturii Române. Fiecare volum al romanului Oameni de Nisip are ca subtitlu: vol.1 “Jurământul văduvei”, vol.2 “Târguiala”, vol.3 “Lacrimi pe vatră”.

Însă, romanul meu de debut a fost “CLIPA DE LUMINĂ”, Editura Miracol, 2001. În anul 2007 am publicat un volum de proză scurtă, intitulat “GRĂDINA CARE S-A SUIT LA CER”, Editura Florile Dalbe.

Am publicat proză şi poezie în antologii ca: În pas cu orologiul, Printre sfinte tăceri, Vioara din inima pădurii, Trepte de lumină, Proprietarii de visuri, Gânduri înstelate, Zenit aniversar, Auroră în amurg, Viaţa ca un sonet, Parfum de liliac, Întotdeauna cu noi, Noul Orfeu, Înţeleptul din America, Mărturisirea De Credinţă Literară, Scriitori Români contemporani, Cărticica pentru copii, Romanul minimalist etc.

Sunt colaborator al revistelor literare “Paradox”, “Amurg sentimental”, “Revista de poezie şi proză a Societăţii Scriitorilor Români”, “Arcada”.

Am publicat poezie, proză, eseu, cronică literară, catrene, în reviste şi ziare ca: “Revista Fenomenelor Paranormale şi de Astrologie”, “Agero” (Stuttgart), “La Tazlău”, “Arcada”, “Biblioteca Sentimentelor Literare”, “Viaţa Satului”, “Tricolorul”, “Raţiunea” (Craiova), “Oglinda Literară”, “Argeşul”, “Monitorul Cultural”, “Ecoul”, “Revista Iosif Vulcan” (Australia), “Lumea Satului”, “Luceafarul Românesc”, “Viaţa Literară”, “Analize şi fapte”, “Universul Cărţilor”, Revista “ZIP”, “Epoca”, “Mioriţa noastră” (New York SUA), “Caiete de Sud-Est” (Franţa), “Naţiunea”, “Albina Romaneasca”, “Tânărul Scriitor” etc.

Am participat la Radio România Actualităţi în emisiunile:

“Studio deschis”, cu interviu realizat de Sabina Măduţa referitor la romanul-trilogie Oameni de Nisip.

“Nostalgia”, interviu realizat de Viorica Ghiţă Teodorescu, referitor la volumul de proză intitulat Grădina care s-a suit la Cer.

“Iarba verde de acasă”, interviu realizat de Gheorghe Verman, referitor la romanul-trilogie Oameni de Nisip.

In emisiunea “Deschis duminica”, realizatorul George Enache a prezentat volumul Grădina care s-a suit la Cer si a citit un fragment.

La Radio Cultural, în emisiunea “Corespondenţe spirituale între muzică si poezie”, realizatorul Doru Popovici a prezentat adesea poeme de Ioana Stuparu.

Sunt membră a cenaclurilor literare: Perpessicius, Amurg sentimental, Ioan Tecşa, Vasile Cârlova, Mircea Eliade, Ion Creangă etc.

Sunt membră a Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România.

Sunt CETĂŢEAN DE ONOARE al comunei Mârşani, judeţul Dolj, ca scriitor despre sat.

Sunt membră a Societăţii Scriitorilor Români.

Ioana Stuparu

Str. Vistiernic Stavrinos nr. 4, bl. 2, sc. 1, ap 17

Sector 6 BUCUREŞTI

Tel. mob. 0745. 160.921


%d blogeri au apreciat asta: