Cristina Nemeş:,,Povestiri pentru copii după vieţile sfinţilor”- luna februarie

1.Sfântul Mucenic Trifon

Acest sfânt a trăit în satul Lampsac din provincia Frigiei,pe vremea împăratului Gordian.Aflăm din viețile sfinților că ,tânăr fiind,se bucura încă de acum de cercetarea lui Dumnezeu căci Duhul Sfânt îl ocrotea și-l umplea de putere multă.

Nu avea o meserie interesantă,cum ar spune învățații vremii,ci,din nou vedem că Dumnezeu lucrează de obicei în cei mici și aparent neânsemnați.El îngrija gâștele însă adevărata ocupație a lui era rugăciunea și postul,modalități de apropiere de Dumnezeu.

Puterea lui de a vindeca bolnavi a ajuns și la urechile împătatului care avea o fică nespus de bolnavă.Acesta,împăratul, nu s-a sfiit,n-a stat mult pe gânduri și nu a ținut cont că Trifon era sărac și neânvățat ,și l-a chemat la palat.

Ajuns la palat,văzând-o pe fată,i-a spus împăratului că fica lui era chinuită de un demon.Împăratul care nu era creștin,nu a crezut,însă,după ce Trifon s-a rugat lui Dumnezeu,acel demon a ieșit din fată ca un câine negru.Lumea văzând această minune ,o parte a crezut în Dumnezeu,trecând la credința creștină,însă o parte a rămas cu inima la fel de împietrită.

De atunci numele lui a fost dus până departe.Aici a fost adus de către Achilin ,eparhul Anatoliei,pe motiv că nu slujește demonilor.Aflăm că a fost judecat la Niceea,unde a și sfârșit prin condamnare la tăiere cu sabia.

Așa a trăit acest om ,simplu dar cu har de la Dumnezeu.Biserica Ortodoxă îl sărbătorește în prima zi a lunii februarie.

2.Întâmpinarea Domnului nostru Iisus Hristos

Această sărbătoare are loc îe 2 ianuarie ,în fiecare an și este fixată la 40 de zile le la Nașterea Sa.Pentru noi creștinii este o sărbătoare deosebită deoarece în această zi pruncul Iisus a fost adus la templu de către mama sa și de către dreptul Iosif.

Din cartea viețile sfinților aflăm că la templu au fost întâmpinați de către dreptul Simeon,căruia îi era făgăduit de la Duhul Sfânt să nu vadă moartea până ce nu va vedea pe Domnul Iisus Hristos.După mult timp această profeție s-a împlinit ,căci luându-l în brațe a zis:”Acum eliberează pe robul Tău ,Stăpâne,după cuvântul Tău în pace !”

După aceasta s-a mutat la Dumnezeu ,în pace ,mulțumit că l-a văzut pe prunc.

3.Dreptul Simeon și proorocița Ana

În ziua a treia a acestei luni este pomenită proorocița Ana dar și dreptul Simeon.Despre ei aflăm că erau oameni drepți,înaintați în vârstă dar care aveau o mare dorință:aceea de a-l vedea pe pruncul sfânt înainte de a pleca din această viață.

Aflăm despre proorocița Ana că de tânără a rămas văduvă și necăsătărindu-se a hotărât să-i slujească lui Dumnezeu.Astfel că a rămas la templu ,petrecându-și viața în post și în rugăciune.

Când pruncul a fost adus la templu ,aceasta a proorocit :”Acest prunc este Domnul,Cel ce a întărit cerul și pământul.Acesta este Hristos ,despre care au proorocit toți proorocii”.

4.Mucenicul Teodor Stratilat

Acest sfânt a trăit pe vremea împăratului Liciniu și trăia în Iracleea,care se afla lângă Marea Neagră.

Datorită frumuseții duhovnicești ,a înțelepciunii sale ,aflăm că multă lume dorea să-i câștige prietenia ,chiar împăratul dorea să să-l aibă prin preajmă,deși aflase că Teodor era creștin.

Odată,împăratul îl chemase la sine pentru ca să-i cinstească împreună pe zei.Auzind aceasta,Teodor i-a trimis vorbă împăratului că mai bine ar fi să vină el,cu toți zeii la Iracleea.Împăratul primi invitația și ducându-se la Teodor îi ceruse acestuia să se închine zeilor.Teodor i-a spus că se va închina în ziua următoare,însă noaptea ,a sfărâmat toate statuile care închipuiau diferiți zei.

Ziua,văzând împăratul una ca asta a hotărât să-l prindă pe Teodor și să-l aducă înaintea lui.Acesta ,a hotărât să fie ucis.Așa a sfârșit Teodor cel iubitor de Dumnezeu.

5.Cuviosul Vasile

Acest cuvios a trăit pe vremea lui Leon Isaurul,luptătorul împotriva sfintelor icoane.Aflăm că acest cuvios având mare dragoste către Dumnezeu ,a părăsit toate care aparțineau lumii acesteia și s-a făcut monah,hotărât fiind să slujească lui Dumnezeu.

Venind hotărâre de la împărat ca toți cei care cinstesc icoanele să fie uciși,Vasile a stat cu hotărâre împotriva acestora.Pentru aceasta a fost prins și chinuit,însă nu s-a pierdut cu firea ci a propovăduit mai departe adevărata credință până la moarte.Așa s-a mutat la Dumnezeu,cel pe care L-a iubit și slujit cu credință.

6.Viața Sfântului Casian

Acest sfânt s-a născut în Dobrogea ,localitatea Casimcea și se trăgea din părinți luminați și vestiți.Încă de mic copil el a avut mare dragoste de învățătură.Cunoștea limba greacă ,filosofia și astronomia precum și Sfintele Scripturi.Văzând că viața aceasta nu-i poate oferi răspunsuri la multele întrebări,se hotărî să se facă monah.În acest chip de viețuire a scris multe cărți folositoare de suflet pentru tot omul.Iată un om care a ajuns sfânt slujind pe Dumnezeu în acest chip:scriind despre credința cea adevărată,despre Dumnezeu și despre viața bine-plăcută Lui.

Pe acest sfânt îl sărbătorim pe 29 februarie.

7.Cuviosul Gherman din Dobrogea

Sfântul Gherman din Dobrogea s-a născut din părinți străromâni în același sat în care s-a născut și Sfântul Ioan Casian în părțile Casimcei din nordul Dobrogei ,către anul 368.Din viețile sfinților aflăm că părinții și strămoșii săi erau creștini de multe generații.

De la scriitorii bisericești, precum Eusebiu de Cezareea,afăm că prin aceste părți în care s-a născut Gherman ,a propovăduit Sfântul Apostol Andrei.Din istoria bisericească aflăm că botezul ,cei doi sfinți ,l-au primit chiar de la Apostolul Domnului.La școală ,cei doi sfinți-Casian și Gherman-au mers împreună,fiind legați sufletește toată viața.Amândoi au hotărât să intre în monahism,căutând modele de sfințenie,dorind să ajungă la Dumnezeu.

Au călătorit prin Siria,Palestina și Egipt,locuri în care au discutat cu mulți oameni înduhovniciți,aflând multe răspunsuri la ceea ce-i preocupa,anume,calea care duce la o desăvârșire morală și spirituală.

Întorcându-se în Europa ,au început să scrie tot ceea ce întâlniseră,auziseră pentru ca tot omul să se bucure de acestea,adică să se folosească de învățăturile lor.Astfel că aflăm un lucru interesant,anume,Sfântul Ioan Casian a întemeiat Mănăstiri de călugări și călugărițe în Franța iar Cuviosul Gherman,va îmbunătăți viața monahală în Dobrogea.

Învățăturile lor au hrănit și continuă să hrănească sufletele celor care doresc să meargă pe greul drum al desăvârșirii.Sfântul Gherman a fost un mare înțelept al vremurilor de formare a poporului român.Acesta a trecut la cele veșnice către anii 405-415,înaintea Sfântului Casian.


%d blogeri au apreciat asta: