-,,Carte cu poveşti amestecate”

(poveste poematică)

Am găsit în pod o carte cu povești amestecate. Tare mult m-am necăjit, că eroii au fugit din poveste, fără veste. Vreți să m-ajutați puțin să-i întorc și să-i rețin, fiecare-n basmul său? Ar fi foarte bine, zău, doar așa să se-nțeleagă de la cap, povestea-ntreagă.

S-o luăm pe rând, metodic : Prâslea, Albă ca Zăpada, s-au cam întrecut cu sfada, care-i cel mai îndrăgit și mai bine povestit din eroii de poveste. S-a făcut pe loc prinsoare pe un măr frumos de aur, cine poate să-l doboare pe hainul de balaur. Harap Alb, piticii – șapte, au trecut grăbiți la fapte. Spânul – un prilej nu pierde ca să facă pe stăpânul chiar la Împăratul Verde.

S-a iscat încurcătură la Palatul de cleștar unde mândrul Făt Frumos, dintr-o lacrimă născut, fără sabie sau scut, vrea s-aleagă-n luptă dreaptă, numai vorba înțeleaptă.

Tainic, Împăratul Roșu îl întreabă pe Cocoșul moșului trudit de ani: nu cumva a găsit o Punguță cu doi bani? Iar Alice, deșteptându-se din vis, cheamă-ntr-una Pis-pis-pis! Cum pe cine, n-ați aflat? Pe Motanul Încălțat.

Iată-l și pe Nils, micuțul, care a pornit drăguțul prin Suedia să zboare și-i purtat de o gâscă pe-aripioare.

Unsprezece lebede, așteptând să-și lepede hainele strălucitoare, parcă nu mai au răbdare. De ce oare?

Un ponei cam rotofei, a-ntâlnit Trei purceluși, pe năzdrăvănie puși. El le-a pus o întrebare : dacă vor să participe la concursul de șotron, să depună, prin urmare, trei buline de carton, drept bilete de intrare.

Numai Degețelul Tom, care-i doar un pui de om, a-ntrebat o păsărică de frumoasa Degețică.

Zâna florilor, Sorina, când află care-i pricina, își spălă cu rouă geana și aprinse-n crâng lumina, sfătuind pe Făt Frumos s-o găsească pe Ileana.

Stau Patrocle și Lizuca lângă Sora Soarelui în Dumbrava minunată, sub o salcie plecată, frământându-se în van, cum să facă să-l urnească iar pe Ianoș de pe loc, fiindcă uite, măgărușul, tare-i încăpățânat, mândru foc și năzdrăvan!

Împrieteniți la toartă sunt acum și mă-ntrebam, cine poate să-i despartă, pe micuțul Habarnam, de un ursuleț ca Fram?

Nici nu se sfârși concursul de șotron din colț de stradă că aflarăm rezultatul: vulpea păcălise ursul și căscatul rămăsese…fără coadă.

La palat, Cenușăreasa, face pe bucătăreasa. Însă uită din păcate, să presare în bucate, niscai sare, cât un bob și nițel piper, un drob, mălăieș, dintr-al caprei călcăieș, cumpărat din târgul Ieși, pentru cei trei fii ai săi, unul bun și doi mai răi. Măi, măi, măi!

Se grăbește să se culce Iepurilă-Varză-Dulce, cam fudul și cam bățos dacă nu l-aș ști fricos, veșnic pofticios de napi. Numai tu refuzi să-i papi ca un mofturos ce ești!

Astfel, poți să născocești o duzină de povești, mai din cărți, din auzite. Ia, Înșir-te mărgărite!

Ce părere-aveți copii? Vă încumetați să dregeți, așa carte, mă-nțelegeți, ca s-o pot și eu citi?