Cristina Nemeş:,,Povestiri pentru copii după vieţile sfinţilor-luna octombrie”

1.ACOPERAMÂNTUL MAICII DOMNULUI

Într-o zi,Andrei o întrebă pe mama sa:

-Mamă,cum poate oare Dumnezeu sa-i vegheze pe toți oamenii de pe pământ,în același timp?

-Dumnezeu a creat cerul și pământul,le-a împodobit pentru om atât de frumos,asemeni unui palat iar pe om l-a așezat ca pe un împărat in mijlocul atâtor frumuseți.Cu siguranța că se ingrijește de creația sa.Nu după multe zile,Andrei dorind să treacă peste un pod care era mai șubred se întâmpla ca acesta să se rupă.Strigă după ajutor,însă nu era nimeni prin preajmă care să-l audă și să-l ajute.Amintindu-și ceea ce i-a spus mama lui,cum ca Dumnezeu are grija și de un fir de iarbă,se simți mai încrezator și începu să se roage lui Dumnezeu să-l ajute.

Nu după mult timp,vazu la capătul podului o femeie cu totul minunată,asemeni unei zâne din povești,care aruncă un brâu,de la un capăt al podului la celalalt,așa încât se formă o punte.

Andrei reuși să treacă iar când a dorit să-i mulțumească acelei femei,aceasta i-a zâmbit duios și protector,parcă intărind vorbele mamei sale.Aceasta,nu era nimeni altcineva decât Maica Domnului,îi spuse blând:

-Andrei,du-te și spune celorlalți cât bine ți-a facut ție Dumnezeu,astfel încât lumea să creadă că, atâta timp cât înalță la Dumnezeu o rugăciune ori un simplu gând, poate fi salvată.

Andrei povesti tuturor cele vazute.Când crescu mai mare,hotărî sa-L urmeze pe Dumnezeu,închinându-și viața rugaciunilor pentru întreaga lume.


2.POVESTEA UNUI VRĂJITOR CARE A DEVENIT SFÂNT


Ciprian a fost întâi un mare vrăjitor care lucra cu puterea celui rău.Făcând voia acestuia,primea multă putere astfel incât pe mulți îi amagea,trăgând-ui de partea celui rău.

Însă Dumnezeu,care nu vrea ca niciun suflet să se piardă,l-a adus la credința creștină intrun mod cu totul minunat.Iată intâmplarea:

Un anume Aglaid s-a îndragostit de o fată creștină,pe nume Iustina.Aceasta însă dorea ca viața ei să fie dedicată rugăciunii și faptelor bune,creștina fiind.Aglaid nu era creștin și,rănit de frumusețea și înțelepciunea Iustinei,apelă la Ciprian să-l ajute.

Ciprian,care slujea celui rău,era convins ca ca Iustina va renunța la viața ei și se va casatori cu Aglaid,trimise o ceata de duhuri rele pentru a schimba gândurile Iustinei.Acestea însa nu puteau apropia de Iustina căci în jurul ei stăteau doi îngeri luminoși care o apărau datorita rugaciunilor pe care le înalța lui Dumnezeu.Văzând Ciprian una ca asta,se duse la Iustina și de cum o vazu o întreba:

-Cum de slujitorii mei pe care i-am trimis nu au reușit sa-ți poruncească?

-Slujitorii tăi n-au nicio putere asupra mea fară voia celui pe care eu îl slujesc,arătând spre icoana Mântuitorului Iisus Hristos.Puterea mea vine de la El,căci Însuși Hristos luptă pentru mine.

Ciprian se gândi că de fapt el nu are nicio putere și ca cei care îi slujesc se tem de lumina dumnezeiasca,căci întunericul ce are a face cu lumina?

Atunci Iustina îi povesti lui Ciprian despre botez,despre Dumnezeu,mântuire și dreapta credința.De atunci Ciprian se hotărî să intre în slujba adevaratului Stăpân,pertecându-și viața în rugaciune,post și milostenie.Viața sa frumoasă a atras multă lume la dreapta credință,întorcând pe mulți de la rătacire.

Nu după mult timp a ajuns episcop,continuând să-L slujească pe Dumnezeu.Așa a fost viața sfântului Ciprian.


<!– /* Font Definitions */ @font-face {font-family:Tahoma; panose-1:2 11 6 4 3 5 4 4 2 4; mso-font-charset:238; mso-generic-font-family:swiss; mso-font-pitch:variable; mso-font-signature:553679495 -2147483648 8 0 66047 0;} /* Style Definitions */ p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal {mso-style-parent:””; margin:0cm; margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:12.0pt; font-family:”Times New Roman”; mso-fareast-font-family:”Times New Roman”;} @page Section1 {size:612.0pt 792.0pt; margin:70.85pt 70.85pt 70.85pt 70.85pt; mso-header-margin:35.4pt; mso-footer-margin:35.4pt; mso-paper-source:0;} div.Section1 {page:Section1;} –>
/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:”Tabel Normal”;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-parent:””;
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin:0cm;
mso-para-margin-bottom:.0001pt;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:10.0pt;
font-family:”Times New Roman”;
mso-ansi-language:#0400;
mso-fareast-language:#0400;
mso-bidi-language:#0400;}
3.POVESTEA FETIȚEI PARASCHEVA


Micuţa Parascheva s-a nascut intr-un sat al Traciei,anume Epivata.Părintii ei erau de neam bun şi măriţi,având mulţi bani şi averi.Cu toate acestea,cea mai de preţ bogaţie a lor era micuța Parascheva.Fetița a fost crescută în frica lui Dumnezeu,botezând-o,căci erau creștini.

Anii treceau iar Parascheva era lumina ochilor părinților ei.Creștea și in ea,părinții ei vedeau sprijin și bucurie la bătrânețe.

Se întâmplă ca la vârsta de zece ani,mergând cu mama ei la biserica să audă,de cum intră,cuvintele rostite de preot din Evanghelie,parcă anume pentru ea:”Cel ce voiește a veni după Mine,să se lepede de sine și să ridice crucea sa și să urmeze Mie”.

Parascheva auzind cuvintele Mântuitorului,s-a umplut de Duh Sfânt și a simțit că Dumnezeu o cheamă la Sine,drept pentru care s-a hotărât să-L urmeze.Bogăția pe care o avea acum în sufletul ei era mult mai mare decât ceea ce-i ofereau părinții ei.

Într-o zi,la biserică,intâlni o fetiță sărmană și o rugă să facă schimb de haine .Văzând fetița aceea hainele cele frumoase,s-a bucurat nespus de mult.Acasă însă,părinții o certară pe mica Parascheva pentru ceea ce făcuse.Acest lucru se întâmplă de mai multe ori,ceea ce i-a determinat pe părinții fetiței să –și schimbe cu totul atitudinea fața de fetiță.De multe ori ,Parascheva schimba hăinuțele iar mâncarea o împărțea sărmanilor.

Nu după mult timp ea se hotărî să intre în slujba lui Dumnezeu ,primind cununa biruinței,a faptelor bune și a rugaciunilor.

După moartea ei trupul i-a fost pus în mormânt,creștinește.Dumnezeu, care toate le rânduiește după voia Sa,i-a descoperit trupul frumos mirositor și gingaș ca al unei flori de crin,în chip cu totul minunat.Se spune că lângă ea a fost pus trupul unui bărbat care a dus o viață plină de păcate iar cuvioasa nemaiputând îndura mirosul greu ,s-a arătat în vis unui preot,zicându-i:

-Ridica trupul acesta și-l arunca,că soare fiind și lumină nu pot suferi întunericul și murdăria.La început preotul nu a dat importanță acestui vis, însă acesta s-a repetat de mai multe ori.Atunci preotul a povestit ceea ce visase și altor preoți,hotărând să o dezgroape pe cuvioasa.Mare le-a fost mirarea vazând că trupul ei este nevătămat și bine mirositor.Înțeleseseră că minunea lui Dumnezeu este acest dar pentru noi creștinii,acest crin care a fost așezat în grădina Maicii Domnului,anume la Iași,loc de unde împarte tuturor bogăția cea nepieritoare:pe Hristos Domnul.Astazi,mai mult ca niciodată,avem certitudinea prezenței lui Dumnezeu în lume și a sfințeniei .Cuvioasa Parascheva este ocrotitoarea tinerilor,a copiilor,văduvelor și orfanilor,a tuturor celor care au nevoie de ajutorul ei,împarțind tuturor daruri după măsura credinței.

4.POVESTEA SFÂNTULUI LUCHIAN

Faptele minunate ale acestui sfânt sunt consemnate in cartea ”Viețile Sfinților„.Iată povestea acestui sfânt:părinții lui au fost oameni binecredincioși,cu frică de Dumnezeu,invățându-l și pe micul Luchian deprinderea cu rugăciunea,postul și milostenia.Rămas orfan s-a hotărât să-și împartă toată averea celor nevoiași și să-L urmeze pe Hristos.

Faptele și învățătura sa,primite de la Însuși Hristos,prin Sfânta Scriptură,au fost puse în practică cu multă putere căci Duhul Sfânt îl întărea în lucrarea sa,întorcând multă lume la credință.

Văzând acest lucru,împăratul Maximian s-a hotărât să-l arunce în închisoare.Aici a suferit mult de foame,frig și sete dar rugăciunea îl întărea cel mai mult pe Luchian .Auzind împăratul că nu poate să-i facă mai mult rău,hotărî să-l arunce în mare.Însă voia lui Dumnezeu este mult mai puternică,astfel încât trimite ,asemeni lui Iona,un pește uriaș care să-l salveze,să-l scoată la mal.

Luchian a înțeles că este ocrotit de către Dumnezeu și,ajuns la mal,a început să vestească învățătura cea adevărată a lui Hristos.

Așa a trăit Luchian cel iubitor de Dumnezeu și de oameni.


st1\:*{behavior:url(#ieooui) }
<!– /* Style Definitions */ p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal {mso-style-parent:””; margin:0cm; margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:12.0pt; font-family:”Times New Roman”; mso-fareast-font-family:”Times New Roman”;} @page Section1 {size:612.0pt 792.0pt; margin:70.85pt 70.85pt 70.85pt 70.85pt; mso-header-margin:35.4pt; mso-footer-margin:35.4pt; mso-paper-source:0;} div.Section1 {page:Section1;} –>
/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:”Tabel Normal”;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-parent:””;
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin:0cm;
mso-para-margin-bottom:.0001pt;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:10.0pt;
font-family:”Times New Roman”;
mso-ansi-language:#0400;
mso-fareast-language:#0400;
mso-bidi-language:#0400;}

5.POVESTEA CELOR DOI DOCTORI :COSMA ŞI DAMIAN

Pe vremea lui Diocleţian şi Maximian au trăit doi medici care ajutau oamenii fără să ceară plată în schimb,de aceea s-au mai numit şi ”doctori fără de arginţi”.Aceştia mergeau din oraş în oraş şi tămăduiau bolnavii care sufereau trupeşte,dar aceştia se bucurau şi de sfaturile creştine,vindecând astfel şi sufletul. Auzind cei doi împăraşi una ca aceasta,s-au hotărât să-i oprească pe cei doi medici de a mai vorbi despre Hristos oamenilor.Astfel că i-au aruncat intr-un cuptor încins,însă asemeni lui Daniel,aceştia au ieşit nevătămaţi de acolo.Văzând că au scăpat de acest chin,aceştia au hotărât sa-i răstignească,primind cununa biruinţei lui Hristos.

6.CUVIOSUL SOFRONIE

Cuviosul Sofronie provine din părţile noastre,de la Sebeş,din familia Popovici.La botez a primit numele Stan,pentru ca mai târziu, călugărindu-se,să primească numele de Sofronie.

Viaţa sa,cea cu bună mireasmă,nu a plăcut dregătorilor vremii,astfel că Sofronie a fost închis la Bobâlna.Însă şi aici Dumnezeu i-a purtat de grijă în chip minunat,trimiţându-i un înger care să-l vegheze şi mai mult,să-l elibereze.Multe fapte bune a făcut Sofronie,întorcând mulţi oameni la credinţa creştină.

7.SFÂNTUL APOSTOL ŞI EVANGHELIST LUCA

Sfântul Apostol Luca a fost din Antiohia şi era medic.Pe lângă acest dar de la Dumnezeu mai era dăruit cu harul de a picta.Se spune ca el a fost primul om care s-a invrednicit de a picta chipul Maicii Domnului.Mai aflăm că tot el a fost martor minunilor şi învăţăturii lui Hristos pe care le-a consemnat intr-o Evanghelie.De aceea trupul său este cinstit şi după moarte de către toţi creştinii.

8.POVESTEA CUVIOSULUI VISARION

Cuviosul Visarion s-a născut în Bosnia,din părinţi creştini,pe nume Maxim şi Maria,în anul 1714.Primind botezul creştin,s-a numit Nicolae.

De mic copil simţea că sufletul său nu-şi poate găsi liniştea decât în slujba lui Hristos,astfel incât tânăr fiind,începuse a prinde drag de călătoriile la mănăstiri.S-a aşezat la mănastirea Pacra,unde a devenit preot,mai târziu.

După un timp,sufletul său ardea de dorul de a merge pe urmele paşilor lui Hristos,la locurile sfinte. Invrednicindu-se de acest mare dar din partea lui Dumnezeu,s-a întors la noi în ţară,în zona Ardealului,atrăgând mulţi oameni la credinţă.Oamenii,văzând că vorbele lui au acel duh mişcător de inimi,acea putere multă,iar faptele lui străluceau precum soarele,au crescut duhovniceşte mult,în lucrarea cea spre mântuire.De aceea a fost încununat de către Dumnezeu cu nestricăcioasa cunună a biruinţei.


st1\:*{behavior:url(#ieooui) }
<!– /* Font Definitions */ @font-face {font-family:Tahoma; panose-1:2 11 6 4 3 5 4 4 2 4; mso-font-charset:238; mso-generic-font-family:swiss; mso-font-pitch:variable; mso-font-signature:553679495 -2147483648 8 0 66047 0;} /* Style Definitions */ p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal {mso-style-parent:””; margin:0cm; margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:12.0pt; font-family:”Times New Roman”; mso-fareast-font-family:”Times New Roman”;} @page Section1 {size:595.3pt 841.9pt; margin:70.85pt 70.85pt 70.85pt 70.85pt; mso-header-margin:35.4pt; mso-footer-margin:35.4pt; mso-paper-source:0;} div.Section1 {page:Section1;} –>
/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:”Tabel Normal”;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-parent:””;
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin:0cm;
mso-para-margin-bottom:.0001pt;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:10.0pt;
font-family:”Times New Roman”;
mso-ansi-language:#0400;
mso-fareast-language:#0400;
mso-bidi-language:#0400;}

9.DIMITRIE CEL NOU DE LA BASARABI

Acest Părinte a trăit intr-un sat din Bulgaria care se chema Basarabi.Afost păzitor de vite în acest sat ,ca mai târziu să-L urmeze pe Hristos,făcăndu-se călugăr la o mănăstire.Prietenii săi cei mai apropiați au fost postul,rugăciunea și milostenia învrednicindu-se de darul facerii de minuni.

Se întâmplă că după moartea sa ,moaștele sale au fost descoperite în chip cu totul minunat.O fetiță,bolnavă fiind,visă chipul sfăntului care-i spuse:”de mă vor scoate părinții tăi din apă,eu te voi tămădui.”

Dimineața,fetița a povestit visul părinților și preoților.

Așa au fost descoperite moaștele sfântului Dimitrie care astăzi se găsesc la catedrala din București mijlocind la Dumnezeu pentru oamenii care îi cer ajutorul.